Persoane interesate

vineri, 9 noiembrie 2012

CUM A INCEPUT TOTUL





     Muzeul Judetean de Arta din Ploiesti a gazduit in perioada 25 octombrie - 11 noiembrie 2012 expozitia "Patrimoniul arhitectonic din orasele judetului Prahova". Parteneri in acest demers au fost Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Prahova, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Prahova, Liceul de Arta "Carmen Sylva" Ploiesti si Asociatia Culturala "Musica Viva" Ploiesti. Proiectul a facut parte dintr-un program complex de educare a tinerilor in spiritul constientizarii valorilor arhitectural - istorice.
Au putut fi vazute imaginile unor cladiri reprezentative de patrimoniu insotite de scurte prezentari ale istoricului acestora. E bine. Tinerii si nu numai ei trebuie sa cunoasca si cum arata Ploiestiul pana in urma cu cateva decenii, inainte de paranoia demolarior din perioada comunista. Eu am avut sansa de a cunoaste Ploiestii pe vremea cand abia invatasem sa privesc in obiectivul unui aparat de fotografiat, in plin centru al Ploiestilor, avand ca fundal cladirile din centru si Primaria veche...




    Mi-au venit insa in minte imaginile din anul 1977, cand in plin centrul Ploiestilor, aveam sa vad imgaini care m-au cutremurat la figurat, dupa ce fusesem cutremurat la propriu in Bucuresti si inca eram sub impresia a ceea ce vazusem acolo.  Tocmai incepea demolarea cladirii primariei, desi cutremurul din martie nu o afectase atat de mult...



Primaria inainte de primul razboi mondial








joi, 8 noiembrie 2012

CUTREMURELE SI PLOIESTII


 Domnul dr.ing. AUREL NISTOR a publicat in anul 2010 la editura "Ploiesti-mileniul III" o lucrare a carei importanta se va dovedi in viitorul cat mai indepartat sper eu, dar din pacate, sigur 100%.
 Domnia sa ne reaminteste un dicton adaptat specificului: " fiecare zi care trece de la cutremurul precedent, ne apropie de cel urmator "...si ca " se uita ca zona de mare intensitate a Romaniei include si judetul Prahova, se uita ca urmarile cutremurelor sunt deseori tragice iar seismele sunt repetabile; asfel multe concluzii sunt abandonate si se repeta aceleasi geseli "
 Dupa cum spune autorul, " s-a dorit ca aceasta lucrare sa fie accesibila unui public cat mai larg ".

Iata de ce dorind sa ajut autorul in demersul sau, voi publica pe acest blog, o serie de imagini din perioada anterioara si de dupa cutremurul din 1977, completate cu imagini din prezent, pentru a va putea da seama de ceea ce s-a facut in cei 35 care s-au scurs de atunci.