Persoane interesate

vineri, 9 noiembrie 2012

CUM A INCEPUT TOTUL





     Muzeul Judetean de Arta din Ploiesti a gazduit in perioada 25 octombrie - 11 noiembrie 2012 expozitia "Patrimoniul arhitectonic din orasele judetului Prahova". Parteneri in acest demers au fost Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Prahova, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Prahova, Liceul de Arta "Carmen Sylva" Ploiesti si Asociatia Culturala "Musica Viva" Ploiesti. Proiectul a facut parte dintr-un program complex de educare a tinerilor in spiritul constientizarii valorilor arhitectural - istorice.
Au putut fi vazute imaginile unor cladiri reprezentative de patrimoniu insotite de scurte prezentari ale istoricului acestora. E bine. Tinerii si nu numai ei trebuie sa cunoasca si cum arata Ploiestiul pana in urma cu cateva decenii, inainte de paranoia demolarior din perioada comunista. Eu am avut sansa de a cunoaste Ploiestii pe vremea cand abia invatasem sa privesc in obiectivul unui aparat de fotografiat, in plin centru al Ploiestilor, avand ca fundal cladirile din centru si Primaria veche...




    Mi-au venit insa in minte imaginile din anul 1977, cand in plin centrul Ploiestilor, aveam sa vad imgaini care m-au cutremurat la figurat, dupa ce fusesem cutremurat la propriu in Bucuresti si inca eram sub impresia a ceea ce vazusem acolo.  Tocmai incepea demolarea cladirii primariei, desi cutremurul din martie nu o afectase atat de mult...



Primaria inainte de primul razboi mondial








3 comentarii:

  1. Nu s-a pierdut nici o ocazie in acea perioada pt. a mutila orasul...
    In special, cutremurul, a fost atunci ''mana cereasca''' :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am incercat in postarea de astazi sa ofer cat mai multe date despre Primaria veche, dar si despre conjunctura de care s-a profitat pentru a face sa dispara cladiri repezentative pentru oras... acum e prea tarziu si in loc de a avea un "centru istoric" cum au Bucurestii, avem blocuri ce au suferit si ele in 1977 (ma voi referi la blocurile "Cinemascop" si "Unirea" la momentul potrivit)

      Ștergere
  2. Din fotografia de familie nu mai e de la 1 martie mama: Donca Zitta plimba acum prin alt centru, al Raiului, copiii care nu au mai apucat ziua de 5 martie 1977...iata de ce azi voi face public un document aparut intr-un ziar local: blocurile ce trebuiau marcate cu bulina de avertizare. Am datoria de a o face in memoria acelor copii.

    RăspundețiȘtergere